AZN introduceert vernieuwd Kwaliteitskader Ambulancezorg, versie 2.0

22 augustus 2024

Met trots presenteert Ambulancezorg Nederland, samen met de NVMMA, V&VN Ambulancezorg, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland, het vernieuwde Kwaliteitskader Ambulancezorg, versie 2.0. Het nieuwe kader biedt Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) nog meer handvatten om de kwaliteit van de ambulancezorg continu te verbeteren.

In 2019 zette de ambulancesector een grote stap voorwaarts met de ontwikkeling van het kwaliteitskader ambulancezorg 1.0. In dit kader wordt, aan de hand van een samenhangende en brede set van kwaliteitssignalen beschreven wat goede ambulancezorg is.

Verbeteringen

De ambulancesector en tripartiete partners hebben de afgelopen periode gewerkt aan een tweede, meer volwassen, versie van het eerste kwaliteitskader. Een zorgvuldig evaluatie­ en herijkingsproces heeft geresulteerd in het kwaliteitskader ambulancezorg, versie 2.0. Het vernieuwde kwaliteitskader bevat 23 signalen bevat, die grotendeels al geïmplementeerd zijn en waar mogelijk voorzien zijn van streefwaarden en minimale waarden. Voor de implementatie van enkele signalen is een implementatieplan opgesteld, dat onderdeel uitmaakt van het kwaliteitskader. Tot slot bevat het kwaliteitskader 2.0 een onderhoudsplan en een belangrijk nieuwe signaal, namelijk de meldkamerzorg.

Transparant over uitkomsten

AZN publiceert de regionale resultaten van de gemeten signalen jaarlijks in het sectorkompas. De sector wil hiermee patiënten, zorgprofessionals, ketenpartners en andere stakeholders inzicht geven in de kwaliteit van de ambulancezorg van de 25 RAV’s. Daarnaast stimuleert het kwaliteitskader de individuele RAV’s en de sector als collectief tot continu leren en verbeteren van de ambulancezorg.

Ontwikkeling en samenwerking

Kwaliteitskader Ambulancezorg 2.0 v12 is het resultaat van drie jaar implementeren en doorontwikkelen met cliëntenvertegenwoordigers, ambulancezorgprofessionals, RAV-experts, RAV-bestuurders en de tripartiete partijen. Ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) speelde een belangrijke rol in dit proces. Partijen hebben er vertrouwen in dat het vernieuwde kwaliteitskader nog meer bij zal dragen aan inzicht in de kwaliteit van de ambulancezorg en dat het nieuwe kader RAV’s nog meer handvatten biedt om de kwaliteit van de ambulancezorg, waar nodig, verder te verbeteren. Het kwaliteitskader 2.0 is tripartiet ingediend bij bij Zorginstuut Nederland voor opname in het Register.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Margreet Hoogeveen, programmamanager AZN via a.vanderweerd@ambulancezorg.nl.